Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Deltion student hepatitis B vaccinatie

Beste Deltion Student,

Welkom op onze website. Op deze pagina vind je informatie over de hepatitis B vaccinatie. Ook is beschreven hoe het intakeformulier hepatitis B ingevuld dient te worden.

De uitvoering van de vaccinaties is in handen van Reisvaccinatie Centrum Zwolle (huisartsenpraktijk Zuyderhart en huisartsenpraktijk de Trommel). Je persoonsgegevens en gezondheidsverklaring vul je in op onze site. Het Deltion College en Reisvaccinatie Centrum Zwolle werken met elkaar samen. Je gegevens zijn beschikbaar voor het BPV-bureau somwg van het Deltion, en
je persoonsgegevens worden verstrekt aan Isala voor de bloedafname i.v.m. de titerbepaling.

Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een ernstige vorm van leverontsteking die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Een hepatitis B-besmetting kan door bloedcontact optreden. Daarom is het voor mensen die in de sector zorg en welzijn gaan werken belangrijk hier beschermd tegen te zijn. Hiervoor heb je vaccinaties nodig.

Hoe kan je hepatitis B oplopen?

  • Binnendringen van de huid door een scherp voorwerp, zoals injectienaalden of scherpe instrumenten
  • Contact met bloed of lichaamsvloeistoffen door wondjes, kloven of open eczeem
  • Spatten van bloed of lichaamsvloeistoffen in slijmvliezen van oog of via de mond
  • Mond-op-mondbeademing
  • Bijtwonden door mensen waarbij bloed vrijkomt  

Hoe te voorkomen?
Door het vaccineren bescherm je jezelf tegen hepatitis B. Door vaccinaties kan je geen hepatitis B meer oplopen van bijvoorbeeld patiënten of cliënten die dit wel hebben. Na vaccinatie ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. Voor veel beroepen is het verplicht om deze vaccinaties en het bewijs van bescherming te hebben. Stageplaatsen stellen de vaccinatie ook vaak verplicht. Geen vaccinatie betekent heel vaak geen stage.

Via het Deltion zijn deze vaccinaties gratis voor de studenten. School betaalt voor de prikken en de bloedafname, mits je je aan het juiste vaccinatieschema houdt!

Vaccinatie schema:
Voor levenslange bescherming is het belangrijk het vaccinatie schema helemaal te volgen.

Deze bestaat uit 3 prikken met daarna bloedonderzoek om te kijken of je levenslang beschermd bent! Je krijgt 3 keer dezelfde prik.

In september, oktober en maart krijg je een vaccinatie,  rond april moet er bloed afgenomen worden. Dit doet het Isala lab. Via een ander lab is dit NIET gratis! Voor tandartsassistenten geldt een ander vaccinatieschema.

Het hepatitis B vaccin:
Besmetting met het hepatitis B-virus kan worden voorkomen door vaccinatie. Dit vaccin bevat geen echte virusdeeltjes, maar bootst het virus na. Het vaccin bevat uitsluitend dat deel dat nodig is om een beschermende reactie op te roepen.
Zoals bij alle vaccinaties kunnen er lichte bijwerkingen worden verwacht, zoals slaperigheid, hoofdpijn en plaatselijke reacties zoals roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats. Deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over.

Hoe verder?
Als de bloeduitslag goed is ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. Soms kan het voorkomen dat je toch niet voldoende beschermd bent, terwijl je wel alle vaccinaties hebt gehad. Afhankelijk van de uitslag zullen we kijken wat er nodig is om wel voldoende bescherming op te bouwen.

Bloeduitslag goed? Dit betekent dat de titeruitslag >10 IE/l is. Voor tandartsassistenten en andere risicovormende beroepen geldt dat de uitslag boven de >100 IE/l moet zijn.

Bewaar de uitslag goed!! Je stage en toekomstige werk heeft dit nodig als bewijs van vaccinatie.
Op mijnisala.nl kan je ook altijd de uitslag nog weer terugvinden.

Al eerder gevaccineerd?
Overleg met ons! Vaak is doormiddel van een eenmalige vaccinatie, met daarna bloedafname de titer vaak weer op peil en is dat het bewijs van levenslange bescherming tegen hepatitis B.
Neem je gele vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs van de kind vaccinaties mee of mail ons een kopie.

Ben je jonger dan 16 jaar?
Dan is toestemming van je ouders/verzorgers nodig. Laat de gezondheidsverklaring die in de bijlage per email naar je wordt verzonden ook tekenen door je ouders/verzorgers.
Ouder dan 16 jaar? Dan is toestemming van je ouders/verzorgers niet nodig, maar het bespreken van de hepatitis B vaccinaties kan natuurlijk wel handig zijn!

Aanmelden en gezondheidsverklaring
Voor het geven van de vaccinatie is aanmelden en een gezondheidsverklaring nodig deze kan worden ingevuld via deze link: intakeformulier hepatitis B

Vragen?
Zijn er vragen naar aanleiding van de gegeven informatie, het vaccinatie schema, het invullen van de gezondheidsverklaring of andere vragen? Bel of mail ons gerust

Stappenplan voor het invullen van het intakeformulier hepatitis B vaccinaties:
Stap 1: Klik op “Intakeformulier hepatitis B vaccinatie”. Dit staat onderaan de uitleg.

Stap 2: Vul je persoonlijke gegevens in, wanneer alles is ingevuld klik op: “Ga verder”.

Stap 3: Selecteer spreekuur “Zat, 16 maart 2024 00:00 00:59 inloop”. Klik op “Maak afspraak”.
Let op !! Het tijdstip wat je kiest “Zat 16 maart 2024 is niet het tijdstip van vaccineren !!
Het schema wanneer je verwacht wordt voor je hepatitis B vaccinatie ontvang je per mail en zal worden gepubliceerd op het Deltion College.

Vul wel het intakeformulier in, zo hebben wij al je gegevens en dit zorgt voor een snelle afhandeling bij de vaccinatie.

Stap 4: Je ziet staan: “Hierbij bevestigen wij uw afspraak”.
Klik op “Extra vragen m.b.t. tot uw afspraak”.

Stap 5: Vul de extra vragen bedrijfsvaccinatie in. Klik aan het einde op “Verzend gegevens”.
Klik dan op “Sluit scherm”.

Intakeformulier hepatitis B vaccinatie